KAĞIT PARANIN HİKAYESİ...

Vedat Nedim Tör Müzesi, kâğıt paralar üzerine kapsamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. İmparatorluktan Cumhuriyete Kâğıt Paranın Öyküsü adlı sergi, Türkiyenin en önemli koleksiyonerlerini bir araya getiriyor. Sergi, 29 Mayıs , 31 Ağustos 2008 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Kâğıt Paranın Öyküsü Vedat Nedim Tör Müzesi�nde...Dünyada tek örneği bulunan el yazması ve faizli kaimeler, ordu kaimeleri, belediye paraları, çok dilli paralar, kilise paraları, Atatürk ve İnönü resimli paralar, sergide anlatılan öykülerin kahramanları olacak. Sergide, kâğıt paralar ve karşılığı değerler, zamanın uluslararası ekonomik olayları Prof. Dr. Ali Akyıldız'ın ve Güçlü Kayralın metinleri eşliğinde sunuluyor. Kağıt paranın nesnel varlığının yanında, günlük ve ekonomik yaşamdan fotoğraflar, kartpostallar, hisse senetleri, antetli şirket faturaları ve tanıtım kartları gibi arşiv belgeleri de sergiye renk katıyor. Sergilenen paraların fotoğraf ve öyküleri Osmanlı para politikaları tarihine ışık tutacak nitelikte.

Mehmet Gacıroğlu, Tunç Buyurgan, Haldun Akayaz, Mehmet Tezçakın, Rıfat Dönmez, Güçlü Kayral, Yapı Kredi Koleksiyonu, Osmanlı Bankası Müzesi, Darphane Arşivi, koleksiyonundan alınan örneklerle İmparatorluktan Cumhuriyete Kâğıt Paranın Öyküsü, 168 yıllık sürede yaşanan çok sayıda olay ve öyküyle dolu bir sergi. Sergide şimdiye kadar hiç görülmemiş, araştırmacılar ve koleksiyonerler için sürpriz paralar yer alacak.

Prof Dr. Ali Akyıldızın metinleri ile belgesel niteliğinde bir sergi kitabı da sergiye eşlik ediyor. Koordinatörlüğünü Şennur Şentürkün, tasarımını Sadık Karamustafanın yaptığı serginin nümizmatik danışmanlığı ve hazırlık çalışmaları Güçlü Kayral tarafından yürütüldü.